Wikstad

Over ons

verloop

Ons verhaal begon in 2010 met het oprichtingsmanifest

2010 – we begonnen
2012 – oprichting stichting wikistad
2017 – start buurtbaan, eerst buurtbaner aan de slag
2020 – meer mensen in traject
2021 Regeling buurtbanen in Amsterdam van kracht voor 25 buurtbaners
2024 – Nieuwe, duurzame regeling buurtbaan
Het meest kenmerkende van Wikistad is werken vanuit en met de mensen zelf. In ons oprichtingsmanifest van 2010 is het als volgt verwoord:

“Het moet anders. Het kan anders. De aanpak op het terrein van veiligheid, opvoeding, onderwijs, armoede, werkgelegenheid kan in Amsterdam vele malen effectiever als niet langer het oplossende vermogen van instituties maar de eigen kracht van burgers centraal komt te staan.”

Hieronder geven we daar meer toelichting op.

Mensen in een kwetsbare positie

Hoewel bovenstaande stelling uit ons oprichtingsmanifest nog niet aan actualiteit heeft ingeboet, is er sinds 2010 wel een en ander veranderd. Vanuit onze ervaring in het werken met mensen in een – soms tijdelijke, maar vaak langdurige – kwetsbare positie willen wij enkele kanttekeningen en nadere invullingen maken.

  • Vertrouwen op de eigen kracht van mensen betekent niet hen het zelf maar uit laten zoeken en verder aan hun lot overlaten. Het gaat namelijk niet vanzelf. Voor Wikistad betekent het mét de mensen hun talenten en motivatie onderzoeken en waar nodig zorgen voor ‘stut en steun’. De mensen doen het zo veel mogelijk zelf en met elkaar en zij houden zelf de regie.
  • Vertrouwen op eigen kracht en kunde van mensen betekent wél dat wij soms meegaan op een pad dat wij in eerste instantie niet zelf gekozen zouden hebben. Wij benoemen de voor- en nadelen, sturen soms een beetje bij, maar de persoon zelf staat aan het roer, en weet vaak heel goed en soms beter dan wij als professionals wat het beste is.
  • De samenwerking met ervaringsdeskundigen is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wij hebben elkaar nodig. Wij maken gebruik van hun ‘horizontale netwerk’ om mensen beter te bereiken en zij benutten ons ‘verticale netwerk’ om zelf ook verder te komen.

Die samenwerking vraagt van beide kanten openheid over eigen sterke en zwakke kanten en die van de ander én respect voor elkaars talenten en kwaliteiten. En vertrouwen dat je ook echt kan delegeren.

Het is voor de professional een continu laveren tussen afstand en nabijheid; voldoende afstand om je werk te kunnen overzien en je positie te betalen en voldoende nabijheid om het vertrouwen te kunnen waarmaken.

Impact

van initiatief naar regeling
van west uitrol naar andere stadsdelen
meerdere betrokken werkgevers/organisaties
19 mensen doorgestroomd naar betaald werk
een nieuwe, duurzame regeling vanaf 2024
verstevigde netwerken in diverse buurten
wil je bij of met ons werken?

Wil je bijdragen aan onze missie? Of wil je met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op.

onze partners

Scroll naar boven