ervaring in de praktijk

De Buurtbaan

Wat is de buurtbaan?

De buurtbaan is een manier waarop mensen met een groot buurtnetwerk en praktische kennis en ervaring, maar met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt in een tijdelijke baan (twee jaar) aan de slag gaan bij organisaties en op die manier de organisaties helpen buurten meer van binnenuit op te bouwen.

De buurtbaan is een win-win situatie voor organisaties en bewoners/sleutelpersonen uit de wijk met een groot netwerk en praktische kennis en ervaring. Het DNA van de buurtbaan is het opbouwen van buurten van binnenuit: samen met deze bewoners en organisaties. Wat de buurtbaners met elkaar gemeen hebben, is dat zij vanuit hun positie als sleutelpersonen bewoners (in kwetsbare situaties) weten te bereiken en andersom.

Via de buurtbaan krijgen deze sleutelpersonen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt middelen en kansen om in twee jaar tijd zich in een betaalde baan professioneel te ontwikkelen. Zij kunnen in deze baan hun competenties en netwerk inzetten om de organisatie te ondersteunen in de werkzaamheden. Hierdoor krijgt de organisatie ook toegang tot het netwerk van de sleutelpersonen.

wat de buurtbaner krijgt
Ervaring, ontwikkeling en scholing

De buurtbaners krijgen erkenning voor de sleutelrol die ze vervullen. Daarnaast krijgen ze de kans de eigen vaardigheden in te zetten en ervaring op te doen op de reguliere arbeidsmarkt. Hiermee krijgen ze een verbeterde bestaanszekerheid.
Drie dagen per week zijn de buurtbaners aan het werk en één dag per week is gericht op de eigen ontwikkeling. Gedurende de twee jaar van het traject ontvangen zij coaching, intervisie en een scholingsbudget van €5000,- om zich verder te ontwikkelen.

wat de organisatie krijgt
Toegang tot netwerk, praktijkervaring en subsidie

Organisaties die een buurtbaner in dienst nemen, krijgen hiermee een medewerker met specifieke, praktische ervaring. Deze medewerker neemt bovendien een interessant netwerk mee, met mensen die anders mogelijk niet door de organisatie bereikt zouden worden. Voor elke buurtbaner ontvangt de organisatie een subsidie gedurende de periode dat deze in dienst is. Kijk voor meer informatie hier.

wat de buurt krijgt
Verbonden netwerken

Door de inzet van buurtbaners is er sprake van buurtopbouw van binnenuit: meer mensen zetten hun vaardigheden in op een manier die voor alle partijen iets oplevert, en bewoners krijgen via de buurtbaner toegang tot netwerken waar ze voorheen niet bij kwamen of niet bekend bij waren.

Coaching en ondersteuning
Externe coaches en Wikistad

De externe coaches zien toe op inwerkplannen en maken met de medewerkers Persoonlijke Ontwikkel Plannen.
Wikistad biedt ondersteuning bij de introductie van de medewerker in het team en ondersteuning in de verschillende manieren van uitstroom.

De methodiek

“Iedereen heeft het over zelfredzaamheid, wij over samenredzaamheid.” Yamina

De methodiek die we gebruiken bestaat uit drie onderdelen: communitybuilding, ondernemerschap en ervaringsdeskundigheid.

1
Communitybuilding

Communitybuilding omdat we vinden dat het werk iets moet opleveren voor de buurt en haar bewoners.

2
Ondernemerschap

Ondernemerschap omdat we samen met de deelnemers steeds kansen grijpen, ook als dat betekent dat we risico moeten nemen.

3
Ervaringsdeskundigheid

Ervaringsdeskundigheid in leven van een laag inkomen en dealen met alle problemen die daarmee samenhangen omdat wij zo onze doelgroep beter bereiken.

Coaching
Uitgaan van geleerde lessen

Ons werk bestaat voor een belangrijk deel uit coachen van actieve ondernemende bewoners die zichzelf uit hun kwetsbare positie werken. Dit gebeurt individueel maar vooral ook in intervisiegroepen, waar de mensen veel van elkaar leren en ook onderlinge steun ervaren. Door ervaring wijs geworden hanteren wij een aantal vaste basisprincipes. Deze zijn beschreven in de notitie Lessons learned (Wikistad, oktober 2016)

Werkgevers van buurtbaners

Doe mee!

Wil jij met jouw organisatie een bijdrage leveren? Bekijk hier de mogelijkheden bij de gemeente Amsterdam.

Scroll naar boven