Voedselbankklanten in beweging: Liesbeth vertelt

Op 10 november wordt in het Noorderpark een sponsorloop georganiseerd door Noorderpark in Beweging. Dit is een groep mensen bestaande uit klanten van de Voedselbank en de maatschappelijke hulporganisatie Doras. Deze klanten zijn mensen die ‘achter de geraniums’ dreigen weg te kwijnen.

Noorderpark-in-Beweging-300x252

De inspirator is Els Annegarn, zelf naast maatschappelijk werkster duurloopster. Zij heeft een eigen visie op hulpverlening. Ze wil mensen letterlijk in beweging brengen: ‘zo gaat het bloed weer door  de aderen stromen.’ Ze doet dat in groepsverband: ‘mensen willen ergens bij horen, zich belangrijk voelen.’ Het doel is dat de groep op eigen kracht verder gaat zonder Els en daarvoor financiën vergaart met de sponsorloop. Een van de mensen die geld bijeen probeert te krijgen is Liesbeth, klant van de Voedselbank. Hier volgt haar relaas.

 Zie dit als een uitnodiging van Liesbeth om bij te dragen en mee te doen. Informatie www.noorderparkinbeweging.nl
Lees meer op de facebookpagina van Noorderpark in Beweging en like deze pagina.


Hoe ik bij de Voedselbank kwam

Ik ben inmiddels 1,5 jaar werkloos, heb een WW-uitkering en kom in de grafische sector niet meer aan de slag. Ik ben van de generatie ‘een goede meid is op haar toekomst voorbereid’ en daar zit je dan met je goede gedrag en diploma’s.

Ik heb een inkomensval  en loop daardoor bij de voedselbank. Ik moet op dit moment rondkomen van ongeveer  € 67.- per maand.  Niet per week, maar per maand. En dan is een huur van €675,- heel  veel voor een 3-kamerwoning. Een andere goedkopere woning vinden is geen optie omdat de huren allemaal rond deze prijs liggen.  Daarbuiten wil ik mijn huisje niet kwijt, ik woon op een mooie plekje in Amsterdam Noord met voor- en achtertuintje. Daar kan geen flat tegen op.

Ik moet eerlijk zijn. Ik kan mijzelf financieel  heel goed in de hand houden, maar de discipline om rond te komen van € 67,–  gaat ook mij niet makkelijk af. Gelukkig heb ik in deze situatie geen kinderen en drink en rook ik niet.

 Mijn rol bij de sponsorloop

Mijn begeleidingsbrief, die ik heb opgesteld voor de sponsorloop Noorderpark in Beweging,  is voor mij ook de opzet naar een betaalde baan, die ik via de reguliere weg niet vind. Ik ga met de brief als ondersteuning en met bovenstaand verhaal naar diverse bedrijven om sponsors te werven. Dat is best een spannende opdracht, kan ik zeggen.

Bij de eerste grote sponsor waar ik naar binnen stapte stonden twee dames die mij ervan probeerden te overtuigen dat er geen sponsorgelden meer vrij waren. Toch heb ik hen weten te  overtuigen van de noodzaak om naar deze sponsorloop te kijken en de sponsoring in wat voor vorm ook te doen. Ik heb hun ook verteld hoe mijn situatie is op dit moment en dat het iedereen kan overkomen na het kwijtraken van je baan. Daar is tegenwoordig niet zo heel veel meer voor nodig.

Beweging, beweging, beweging letterlijk en figuurlijk

Elke woensdag doe ik mee met de loopgroep Noorderpark in Beweging.  Ik zag de uitdaging om in contact met anderen te komen en vooral uit het  WW-isolement te komen.  Dat is begonnen met de training Op Eigen Kracht  (http://www.opeigenkrachttraining.org). Door deze training, die mensen in  verschillende workshops inzichten geeft in bijvoorbeeld geld, voeding, vrije tijd, instanties, zakelijke belangen en bewindvoering, kreeg ik in de gaten dat heel veel mensen op dit moment in een soortgelijke situatie zitten. Niet allemaal in de WW, maar wel in een isolement door de financiële problemen, door persoonlijke drama’s of gewoon gezondheid die niet meer toelaat dat je je fit door het leven beweegt.

600781_287378701391021_2033262789_n-179x300

De training Op Eigen Kracht en Noorderpark in Beweging brengt letterlijk en figuurlijk beweging. Naast nieuwe uitdagingen vind je ook levensvreugde in die woensdagmiddag met elkaar lopen. Daaraan gekoppeld zitten ook weer gesponsorde uitjes die mensen zonder financiële middelen de gelegenheid geven om toch leuke dingen te doen. Ik heb er heel veel baat bij en het plezier in mijn leven groeit met de dag.

 Uitdaging: vinden van een baan

Op dit moment heb ik ook weer een uitdaging erbij. Door het aflopen van bedrijven en het werven van sponsors hoop ik ook een baan te vinden. Een baan die mij in ieder geval weer genoeg financiële vrijheid geeft, zodat ik geen gebruik meer hoef te maken van de voedselbank. Ik ben heel blij dat de voedselbank er is en ga ook heel vaak lopend naar de voedselbank toe, om bewust te zijn van elke stap die ik doe.

Dat nam ik vanmorgen ook nog mee in mijn verhaal bij een bedrijf dat ik voor de sponsoring benaderde. Die mevrouw vroeg mij of ik niet met de fiets was?  Ik antwoordde: ‘nee, ik doe dit bewust lopend, om mijn verhaal vanuit de grond van mijn beleving kracht bij te kunnen zetten en de noodzaak van de organisatie Noorderpark in Beweging  met rust en overtuiging te kunnen brengen.’

Ik wil deze gelegenheid wel gebruiken om iedereen te bedanken, die mij op wat voor manier dan ook steunt. Laten we wel zijn, niemand kan het leven alleen doen en we hebben elkaar allemaal nodig.

Dus een buiging voor iedereen…….

Dit bericht is geplaatst in 2013 . Bookmark de link .