2013: het jaar van Foor El-Qaar

Door Annet Bos.

‘Mensen die in het zelfde schuitje zitten kunnen elkaar het beste helpen. ‘ DSC011811-300x242

Annet Bos heeft als klant van de Voedselbank  al diverse publieke optredens achter de rug.  Zij heeft diverse initiatieven genomen samen met andere klanten, verenigd in het Foor El Qaar team .  Dit jaar staat voor haar in het teken van uitbouw van die activiteiten. 

“Voor mij is de omkering begonnen toen ik het aandurfde over de drempel van de Voedselbank in De Baarsjes te stappen. Niet alleen het voedselpakket gaf mij steun maar ook de lieve vrijwilligers die er elke week weer staan en tijd hebben voor een praatje. Ik werd er weer mens: het gevoel dat ik er toe doe en gewaardeerd wordt kwam weer terug. Met een groep heb ik via de Voedselbank de Op Eigen Kracht Training gevolgd. Ik kan iedereen die cursus aanbevelen: ik ben er dan ook ambassadeur van.

Met een groep klanten zijn wij van daaruit activiteiten gaan ontwikkelen. Het eerste was het opzetten van een kookcursus   Ik hoorde dat er 500 euro was voor een bewonersinitiatief bij de training. Toen heb ik het boek ‘Koken voor Weinig’ van Lydia Tuinman besteld en ben de kookcursus begonnen onder anderen met mijn moeder. We hebben nu al 10 groepen die cursus laten volgen: meer dan 80 mensen.  En niet alleen klanten van de voedselbank komen er op af, maar ook andere buurtgenoten met een smalle beurs. Naast leren koken hebben ze ook gezelschap aan elkaar.

Volgens ons draait het er om dat mensen in armoede en isolement zich weer gewaardeerd voelen.  Zij kunnen dat het beste samen doen. Mensen die in hetzelfde schuitje zitten kunnen elkaar het beste helpen. Door zich te verenigen hebben zij weer een doel om voor te gaan; zich niet alleen zielig, maar volwaardig mens te voelen. Het begint al door een praatje te maken met een ander. We hebben sindsdien verschillende activiteiten ontwikkeld: de cursus Koken voor Weinig voor voedselbank klanten maar ook voor anderen uit de buurt, de verzameling van tweedehandskleding en modeshows daarmee en het maken van een krantje met informatie van en voor Voedselbankklanten. Daarnaast zijn wij ook bezig met laagdrempelige gezamenlijke bewegingsactiviteiten.

MG_01911-300x200

In 2012 zijn we vooral gaan opereren  vanuit het buurthuis de Tagerijn, en verzorgen wij een aantal malen in de week buurtlunches.  Woensdag bakken wij pannenkoeken voor kinderen in  de buurt. Ook is Foor El-Qaar beschikbaar voor cateringactiviteiten. Zo verzorgden wij de catering van de Wikistad bijeenkomst is de Tolhuistuin in juni. Het probleem is in deze situatie dat wij altijd afhankelijk zijn van andere activiteiten die een plek zoeken: we moeten in het schema passen . We hebben zo te weinig greep op onze eigen ontwikkeling. Het mooiste zou dan ook zijn om een echte Foor El-Qaar buurteetkamer te realiseren. Dat is echter dit jaar nog niet aan de orde. Maar daar willen we wel naar toe.

Wat wel nu al kan is dat wij onze activiteiten kunnen spreiden over meer locaties in de buurt, de Amsterdamse wijk De Baarsjes. Dat kan doordat wij gesteund worden door de stichting Beste Buren. Dat is gevormd door een groep buurtgenoten die   diverse activiteiten in de buurt ondersteunen. Dat is begonnen bij de Bestevaer: een soort huiskamer voor ouderen, die zij open willen houden. Daar en in nog andere ruimten kunnen we terecht. Bovendien kan de stichting ons ondersteunen, bijvoorbeeld bij het werven van fondsen voor onze activiteiten op basis van het Foor El-Qaar bedrijfsplan. Zo kunnen we doorgroeien tot een herkenbare organisatie in de buurt voor en door klanten van de voedselbank maar ook voor en door andere mensen in de buurt in armoede en isolement.

Met het maken van afspraken hebben we 2012 afgerond. We beginnen met 2013 met het maken van plannen. En wie mij kent weet het: reken er maar op dat het niet bij plannen maken blijft. 2013 ik heb er zin in.”

Zie ook

http://www.foorel-qaar.nl/

http://www.opeigenkrachttraining.org/

Dit bericht is geplaatst in 2013 . Bookmark de link .